söndag 6 november 2011

Om att tillfriskna i offentligheten

Läste att William Petzäll, fd Sverigedemokrat, nu är frisläppt från sin LVM-vistelse. Tydligen är han nu klar med alkohol och droger. Han har nått sin botten. Nu ska han med sitt politiska uppdrag verka för bättre stöd för unga som hamnar i missbruk och beroende. De frågorna ska han driva i Riksdagen.

Jag får en klump i magen av två skäl.

1. Det går inte att tillfriskna från ett beroende i offentlighet. Det här är helt ovetenskapligt och bara utifrån mina egna erfarenheter. Men faktum är att vi med den här sjukdomen är för kåta på pengar, makt och offentlighet för att kunna göra den här resan i offentligheten. Det William inte verkar se är att för att kunna tillfriskna behöver vi avstå från det som triggar vår beroendehjärna. Så länge Petzäll inte är beredd att göra det, tvekar jag att han kommer att tillfriskna. Dessutom kommer han att konfronteras med mycket alkohol och säkert en del droger (kanske inte i Riksdagen, men ute i Stockholm om han tänker fortsätta röra sig där). Det är svårt i början. Supersvårt.

2. Man kan inte driva de här frågorna förrän man är klar med sitt eget beroende, och det blir man inte på tre veckors LVM-vistelse. Vi kan inte hjälpa andra innan vi har hjälpt oss själva. Det går inte. Det är dessutom ett problem att tro att han kan driva de här frågorna bara utifrån sina egna (dessutom ganska tidbegränsade) erfarenheter. Världen är större än William Petzäll, vården är större än de delar han konfronterats med. Att han nu "vet hur det går till" och vill förändra det, är ingenting annat än alkoholistiskt högmod.

Problemet är att Petzäll vet att han har bara den här mandatperioden på sig, han kommer inte att sitta i Riksdagen efter 2014 för inget parti vill släppa in honom. Så han kan inte lämna, för hans beroendehjärna är redan hooked på de 56000/mån han tjänar och på makten och uppmärksamheten han får genom sitt uppdrag.

Det är sorgligt. Därför att jag tror att det behövs fd. missbrukare, kriminella, psykiskt sjuka och andra brukare av välfärden i politiken. Jag är helt övertygad om det. Men som William Petzäll agerar nu tror jag att han snarare förstör för de han säger att han vill hjälpa. Det är mycket troligt att det blir svårare för exalkisar- och knarkisar att bli insläppta i partierna, om de tror att alla exare är och beter sig som Petzäll.

Så Petzäll, på riktigt. För att kunna hjälpa dig själv och de du säger att du vill företräda, avgå. Avgå och gör det du behöver, i lugn och ro. Du är värd det.

Inga kommentarer: