onsdag 11 juni 2008

Lettland

Hemma igen sen i måndags. Efter en resa fylld av känslor och nya intryck. Ungefär så här såg schemat ut:

8/6
17.00 Båten avgår från Stockholm mot Riga.
ca 23.00 Karaokebaren öppnar och Real Life gänget har redan anmält sig på så många låtar att det inte går att anmäla sig något mer :)

9/6
ca 10.00 Ankomst Riga, en buss kommer och hämtar oss och för oss till Skangali, vilket kräver en liten bakgrundshistoria.

Skangali ägdes först av släkten Palme. Olof Palme och hans syskon tillbringade sina sommrar där. När Sovjet tog över Lettland konfiskerades alla fastigheter också Skangali, efter Sovjetunionens fall lämnade den Lettiska regeringen tillbaka alla fastigheter, släkten Palme fick då tillbaka ett förfallet Skangali, de visste inte riktigt vad de skulle göra av det, men efter ett möte på ett flygplan så bestämde sig de för att överlämna det till Frälsningsarmén som ville göra om det till ett barnhem.

När vi kom till Skangali så åt vi, innan vi åkte till ett ställe som jag inte kommer ihåg namnet på men som också kräver en historia.

I Lettland finns, vad jag förstår, inte mycket till stöd för socialt utsatta, istället, om man inte klarar av att betala hyran, eller har missbruksproblem eller liknande så får man en lägenhet i ett sånt här område, och lite pengar så att man klarar maten. Det är typ sju hyreshus utsällda på en åker, det finns inga möjligheter att arbeta och jag tror inte att barnen får någon skolgång. Husen är riktiga ruckel, ingen värme, inget vatten och vissa av lägenheterna har inga fönster. En gång i veckan kommer en bil som säljer sprit ur backluckan, även till barn.

Där sjung vi för barnen och de äldre, sen sjung barnen för oss :) Det var en enorm upplevelse, mycket starka känslor.

Sen åkte vi in till en stad, som jag inte kommer ihåg namnet på och fikade.

Efter det åkte vi till Skangali för att sjunga på ett kalas. (Herren som mötte en Palme på ett flyg fyllde år).

Sen var det tilbaka för att sova några timmar på Frälsis i Riga.

10/6
Kl. 11.00 var det dags för musikgudtjänst på Frälsis. Real Life stod för musiken. Det var en grym upplevelse, publiken stod upp och sjung med! Riktigt grymt.

Sen tog vi en promenad på stan, några av oss provade Lettiska pizzor, innan det var dags att gå ombord på båten hem.

11/6
Tillbaka i Sverige efter en natt nästan helt utan sömn för undertecknad och en till som var helt övertygade om att blåsten inte alls var "normal" (ska uttalas på engelska med lettisk brytning som den trötta damen i recpetionen lät när två nojjiga svenskar frågade om det verkligen inte var någon fara att det inte gick att ligga still i sängen på grund av blåsten)

Här kommer några bilder från resan.











Hela gänget












Glass i solen











Skangali (med vår buss framför)











Det här värmer förstås i mitt sossehjärta :)











Här bor de som behöver socialt stöd.











Repetition inför gudtjänsten

Inga kommentarer: