onsdag 7 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen är inte en dag för att skicka blommor till en kvinna i din närhet, internationella kvinnodagen handlar om att uppmärksamma de orättvisor kvinnor lever i, i hela världen.

I Sverige finns det, som jag ser det, två politiska frågor som mer än andra är viktiga för jämställdhetsutvecklingen just nu.

Den första, som jag brukar kalla vår tids största jämställdhetsreform handlar om att kvotera föräldraförsäkringen. Det handlar om att i det fall det är två föräldrar om ett barn ska de ha varsin individuell försäkring. Fäder i heterosexuella relationer ska inte kunna välja att inte vara hemma halva tiden, för när den möjligheten ges innebär det i regel att mamman tar ut den stora delen. Detta får konsekvenser för närheten till barnet, för relationen mellan förälder och barn och sätter tidigt nivån för pappans delaktighet och mammans primära ansvar. Det ger också konsekvenser för kvinnor på arbetsmarknaden, i form av lägre lön, osäkra anställningar och generellt en sämre status.

Den andra frågan nämns ovan, det handlar om lönerna. Det kan inte vara okej att kvinnor generellt har 16 % lägre lön än män. Det finns två sidor av lönefrågan, det första är att höja lönerna i de kvinnodominerade yrkena och det andra är att se till att lönediskriminering mellan män och kvinnor på samma arbetsplats minskar.

Det här är de två frågorna jag kommer tänka extra på imorgon. Jag kommer också skänka en tanke till alla de kvinnor runt om i världen som utsätts för våld och sexuellt våld i sin vardag.

Inga kommentarer: