onsdag 8 december 2010

Uppdrag granskning visade i kväll exklusiva videoupptagningar från Ship to Gaza konvojen. Bilder visar hur Israeliska flottan åker mot första båten och skjuter, utan att ens ha gjort ett försök att prata med dem, i mörker på internationellt vatten. Sen visar den hur de båda sidorna använder våld mot varandra men förstås är det Israel som står för det tunga våldet. Det är ju de som är beväpnade. FN:s rapport visar att Israel använde ett kraftigt övervåld och att ingripandet var olagligt. Israel säger att det är ett skämt och vägrar ta åt sig. Där stannar det. 10 människor dog och ingen ställs tillsvars för det.

Jag blir ledsen. Ledsen för att det är så hemskt. Det handlar om människor, människor som är avskurna från resten av världen. Utsatta för en olaglig ockupation och som lever med en otroligt taskig standard. Ingen vet egentligen hur det ser ut med tillgång till bland annat mat och medicin för Israel släpper inte in någon.

Och så var det ett gäng aktivister som ville visa de här människorna att de inte är ensamma. Det finns andra som stöttar deras frihetskamp. Och de kidnappas och deras uppdrag avbryts militärt. Och världen kan inte ens enas om att det inte är okej. Jag tycker att det är sorgligt.

Inga kommentarer: