onsdag 5 september 2012

Fel fokus?

Jag har en tid tillbaka funderat på argumentationen kring en individualiserad föräldraförsäkring. Jag stör mig på att diskussionen aldrig handlar om det som är själva grunden till jämställdhetsrörelsen. Nämligen kvinnlig ekonomisk frigörelse.

Så länge kvinnor är ekonomiskt beroende av sina män, når vi aldrig jämställdhet. Det är problemet. När det gäller föräldraförsäkringen är det några olika perspektiv som behöver belysas angående ekonomin runt omkring.

1. När kvinnor är hemma mest, tjänar de också in minst pension, får lägre SGI och avstår under en period löneökningar osv.

2. Så länge föräldraledighet förknippas med kvinnor kommer kvinnors löner generellt inte att öka. Inte heller ökar heltidsanställningarna i de kvinnodominerande yrkena, tror jag.

Enskilda kvinnor och män får förstås göra hur de vill (i alla fall med dagens försäkring) men jag skulle önska att vi var mer informerade om vilka konsekvenser det kan få långsiktigt. Sveriges fattigpensionärer är i högst grad kvinnor. Det är ingen slump att det är så.

Det är heller ingen slump att feminismen valt att rikta in sig på ekonomin. För det är genom ekonomisk frigörelse som kvinnor verkligen kan bli fria. Sen kan man välja. När man är ekonomiskt fri kan man göra välinformerade, välgrundade val. Man kan välja att leva tillsammans eller inte. Då grundas valet på huruvida kärleken finns och räcker till, snarare än på om ekonomin håller.

Relationer tar slut, partners dör i förtid och saker händer i livet. I Sverige 2012 ska ingen kvinna behöva fundera över om hon klarar sig ekonomiskt utan sin man. Så tycker jag.

Vi hade en familjerättsjurist i skolan som sa att hon sett hur många gånger som helst vid bodelning att kvinnorna inte står sig i fighten. "Det spelar ingen roll hur många använda blöjor man kan slänga in som argument".

Kanske är det så att vi har fokuserat mindre på lösningarna och mer på analysen? Att vi velat få med oss folket i analysen. Det fungerade inte. Uppenbarligen. Istället fick vi fäkta mot alla håll i våra försök att vinna diskussionen om hemmavarandet. Kanske ska vi börja prata mer om konsekvenserna som blir av att vi inte agerar?

Feministisk privatekonomi som skolämne för tjejer kanske ska införas? Det och en obligatoriskt delad föräldraförsäkring. Till att börja med.




Inga kommentarer: